Ook voor kinderen is het museum heel aantrekkelijk. Ze kunnen een aantal Oud-Hollandse spelen beoefenen (steltlopen, vier op een rij, hoepelen enz.), er is een groot speeltoestel – een locomotief – geplaatst, er zijn speurtochten voor kinderen onder en boven de 9 jaar, er is een trein (die de tram van voor de oorlog moet voorstellen) en (groot)ouders kunnen de kinderen in het binnenmuseum laten zien hoe het onderwijs er vroeger uitzag.

Jet & Jan project voor groep 5/6

In dit project gaan de leerlingen in Oosterhout en de kerkdorpen: Oosteind, Den Hout en Dorst, honderd jaar terug in de tijd. Samen met Jet & Jan, broer en zus, maken de kinderen kennis met het dagelijks leven in 1910. Daarbij komen de thema’s kleding, wonen, werk, school, voeding, vervoer en spel aan bod.

Het project is op maat gemaakt voor Oosterhout of een van de kerkdorpen. Het voorleesverhaal speelt zich daar af en aan de hand van foto’s kunnen de leerlingen vroeger en nu vergelijken. Ze leren niet alleen veel over het dagelijks leven in 1910, maar reflecteren ook op het heden, op hun eigen dagelijks leven: Is dat anders, of hetzelfde, als bij Jet & Jan?

Na twee lessen in de klas, brengen de kinderen een bezoek aan het Museum Oud Oosterhout en gaan daar zelf aan de slag. Ze gaan werken met voorwerpen uit die tijd. Denk aan: zelf zeep kloppen en de was doen op een wasbord, koffie malen, schrijven met een griffel op een leitje, drukken op een drukpers uit 1916 en oude spellen spelen, zoals bikkelen, hoepelen, kegelen e.d. Tot slot wordt een derde afsluitende les op school gegeven.

De kosten van het bezoek bedragen €2,50 per leerling en de begeleiders zijn gratis. De rekening wordt naar de school gestuurd. Het bezoek kan ook bekostigd worden door de bon van Museumschatjes in te leveren.

Coördinator Jet & Jan project: Kees Horn (0681295223)

Aanmelden voor dit project kan via onderstaand formulier.

Mail ons

Speurtochten

We hebben 2 speurtochten voor kinderen.

  • Een fotospeurtocht voor kinderen in de leeftijd tot 9 jaar
  • Een puzzelspeurtocht voor kinderen vanaf 9 jaar.

Vraag ernaar als u het museum bezoekt.