Drukker Martin Bakker

Uit Weekblad Oosterhout van 6 december een mooi artikel over onze drukker Martin.

Martin Bakker al 30 jaar huisdrukker museum Na drie jaar Havo had hij het wel gezien. “Veel te beweeglijk voor joh. En al die onnutte vakken.” Zijn vader had een drukkerij in Geertruidenberg, ze woonden in Made. “Handels- en familiedrukwerk. Best veel grote klanten hoor.” Hij ging naar de grafische MTS en ging bij zijn vader werken. “Maar ik ben geen zakenmens. Pa zei: Als ik er niet meer ben gewoon verkopen. hij overleed erg jong. Toch heb ik toen de zaak nog negen jaar gedraaid, maar ben toen met al mijn klanten overgestapt naar een drukkerij in Hardinxveld-Giessendam. Daar heb ik met enorm veel plezier nog 35 jaar gewerkt.”

Inmiddels woonde hij in Oosterhout en ging naar de opening van museum Oud-Oosterhout. Daar ontmoette hij Frans van der Leeuw. “Ik had een heleboel van mijn persen en gereedschap na de verkoop van de drukkerij opgeslagen in een garage en vroeg hem of het niet leuk zou zijn om die spullen in het museum te zetten. Frans was meteen hartstikke enthousiast en er kwam meteen een muur in de kantine, waarachter de drukkerij verrees.”

Bakker draait de drukkerij, die eens per maand op zondag open is, niet alleen. Jaap de Rek en Pieter van Prooijen helpen er ook. “Hier is dus echt helemaal niks digitaal en toen ze in het begin vroegen of er stroom moest komen was het antwoord – natuurlijk – ook ontkennend.” Van de Leeuw noemt hij een echte vaderfiguur, maar wel een die van aanpakken wist. Het museum werd ooit verkocht aan buurman Cheng, eigenaar van het Paradijs. “Haha, het ging hem niet om het museum hoor, alleen om de parkeerplaatsen. Maar hij is een geweldige eigenaar.”

Op verzoek draait de drukkerij nog wel eens extra voor groepen. “Veel leerlingen uit groep 5 van de basisscholen zijn hier al geweest en dat is hartstikke leuk. Mogen ze allerlei dingen zelf doen en dan komt er een goeie wens of zoiets uit de pers.”

Martin Bakker is buiten het museum ook nog betrokken bij de Buurtbus en vrijwilliger bij het Rode Kruis. Inmiddels is hij dus al 30 jaar de huisdrukker van het museum. Zin om eens te gaan kijken? Via www.brabantsmuseumoudoosterhout.nl krijgt u alle benodigde info.

evr

(foto Casper van Aggelen)

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *